Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.A HOXTER sztori
hoxtersztori

Az alábbiakban bemutatom, hogyan lesz egy 2009-ben alapított cég mára Európa leginnovatívabb kandallógyártója.

Richard Dorazil és Petr Banasinski egyetemi éveik után kezdtek el kályhás építőanyag forgalmazással foglalkozni Csehországban.

Ők ketten a szakmában szerzett tapasztalataikra és műszaki tanulmányaikra támaszkodva megalapították a német központú Hoxter gyártó céget.

Már az első kandallóbetéteik kidolgozásánál arra törekedtek, hogy azok tartós használat során is megállják a helyüket. A tervezés, gyártás, minőségellenőrzés a kezdetektől a legprofesszionálisabb módon történt.

Az acél vázszerkezetek elkészítéséhez egy speciális, alacsony hőtágulású lemezt használtak, mely a német prémium minőségű samott belső szerkezettel együtt lehetővé teszi, hogy a mai napig azon kevés gyártók közé tartozzanak, akik a hőtárolós építésű (kiszellőztetés nélküli) kandallókat adják Európának.

Az évek során egyre több modellt kínáltak, megfelelve ezzel a vevők és a lakberendezők kívánalmainak.

Saroküveges kandallóik bevezetésekor úttörőként hajlított, egy darabból álló üveget kezdtek alkalmazni. Fontos lépés volt a Hoxter életében a saját fejlesztésű égésvezérlő automatikák piacra dobása is.

A cég valamennyi prémium minőségű termékére 5 év garanciát vállal.

A folyamatosan bővülő termékpalettán ma már sík- és saroküveges, három oldalt üveges, tunell rendszerű és hátsó töltőajtóval rendelkező tűzterek egyaránt megtalálhatóak.

A számos választható kiegészítő ­– mint például a fekete színű samott belső, vagy a színben passzoló kilincs – azt a célt szolgálja, hogy a beépített kandallóbetétek a lehető legjobban illeszkedjenek a megálmodott enteriőrbe.

A Hoxternél az évek alatt különböző műszaki megoldások születtek annak érdekében, hogy az egyre jobban szigetelt házakban is komfortosan lehessen fával fűteni. Ilyen fejlesztések eredménye a tűztérbetéteken elhelyezett hőtároló blokk és a dupla üvegezésű tűztérajtó, melyek együtt lehetővé teszik az időben elnyújtott hőleadást.

Tíz év sem telt el, és a Hoxter márkanév ma már egyet jelent a kiemelkedő minőséggel.

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.