Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.Igazi falfűtés
1.jpg

A most bemutatott munkánk remekül szemlélteti a Hypocaustum elvű fűtés minden jellemzőjét. Nagy felületen eloszló egyenletes meleg, hosszan elnyújtott hőleadás, egyedi megoldások lehetősége.

A feladat a kémény egyedi elhelyezkedése miatt sok-sok töprengést és vázlatkészítést igényelt, amiben Szabó Edit lakberendező volt türelmes és inspiráló társam.

Tervünk az ingatlan alacsony hőigénye miatt egy nagyfelületű, lágyan sugárzó kályha kialakítása volt, ami tökéletesen illeszkedik a képeken látható íves kialakítású lépcsőfordulóba.

Hőtároló magnak a már jól bevált Hoxter égésteret és az Ortner KMS elemeket alkalmaztuk. Az utóbbiakból nagyjából 3,6 méter füstjáratot sikerült úgy kialakítani, hogy a kályhánk végül 2,17 kW teljesítményű és 8 óra névleges hőtároló idejű lett.

Hőleadó burkolatnak kerámia elemeket és közel öt négyzetméter Ortner Guss-Samott falépítő lapot használtunk fel. A kályha színét egy fallal egyező színű Ortner Anstrich festék adja, ami egy természetes alapanyagokat tartalmazó hőálló falfesték.

A végeredmény egy hangulatos, szerethető élettér és egy újabb elégedett ügyfél.

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.