Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.Kályhák másként
Kép 2.jpg

Ebben a bejegyzésben részekre szedek egy Ortner kályhát, és megpróbálom elmagyarázni, hogy mitől más, mit egy „hagyományos” cserépkályha vagy kandalló. Az elv! A kezdőlapon látható kisfilmből kiderül, hogy a Hypocaustum rendszer miként működik. Szemben a kandallóknál alkalmazott légfűtéssel, itt nincs kellemetlen poráramlás, mivel a burkolatunk zárt.

A tűztér és a köpenyfal közti légrés átlagosan 5 től 25 cm-ig terjedhet, ezáltal jóval nagyobb fűtött felületeket lehet kialakítani. Ez előnyös, mert a meleg egyenletesen oszlik el, jó, mert más helyiségeket, akár TÖBB SZINTET is be tudok kapcsolni a fűtésbe.

Az Ortner kályhát nem kell időközönként újrarakni, mivel a magja egy speciális samottból készülő alapkályhából és a több mit 1400 °C-on égetett KMS elemekből áll. A beépített égéslevegő szabályzó biztosítja a maximális hatásfokot, és lehetővé teszi a beavatkozás nélküli üzemeltetést. 

A kályhában található füstjáratok méretezését egy számítógépes programmal végezzük, természetesen a kémény és egyéb műszaki paraméterek figyelembevételével. Egy gombnyomásra megkapjuk az összes technikai adatot, úgymint teljesítmény, hatásfok, károsanyag-kibocsátás, füstgázhőmérsékletek, stb. Innentől a működésre már nincs gondunk, koncentrálhatunk az esztétikára.

Milyen legyen a burkolat? - hangzik el sokszor a kérdés. A kályhacsempék évszázadokon át őrizték a jól megérdemelt pozíciójukat. Elsőszámú és mindenki által zengett előnye, hogy „jól tartja a meleget”. Igen ám, de ma már léteznek más, hasonló jó tulajdonságokkal bíró anyagok is. Az ilyen kályhaépítő lapokat egy speciális kreatív vakolattal évről évre kedvünkre színezhetjük.

 A kérdés tehát így szól helyesen: Milyen legyen a kályha, amíg meg nem gondolom magam!  

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.