Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.Kályha, ahogyan még nem láttuk
uveg.jpg

Íme, néhány hőkamerás felvétel, amelyek bizonyítják, hogy a légréssel épült kályhák külső felülete egyenletesebb hőmérsékletű, mint a hagyományos testvéreiké. Működésbeli különbségekben, hatásfokban nem kell összevetnünk a két módszert, hiszen jól megépítve mindkettő lehet tökéletes.

Annyi azonban biztos, hogy a légrésnek köszönhetően nem fordulhat elő, hogy a kályha bizonyos részeken túlhevült legyen, hiszen a zárt térben a hőmérséklet kiegyenlítődik.

Ez fontos szempont, mert ennek köszönhetően nem keletkeznek feszültségzónák a csempefelületen, így kizárt, hogy a burkolat vagy a fuga megrepedjen.

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.