Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.Nem kell a tüzet vigyázni
timpex.jpg

Szó volt már néhány szakmát érintő fejlesztésről, a következőkben az égéshez szükséges levegőellátást és annak szabályozását, automatizálását veszem górcső alá.

Néhány év elteltével ma már kijelenthetjük, hogy a külsőlevegő bevezetés a legtöbb kivitelezés esetében megoldott, nem néznek ránk rossz szemmel a tulajdonosok és épületgépész urak, ha ragaszkodunk egy kintről bejövő légcsatornához, amivel függetleníteni tudjuk a tüzelőberendezésünk légellátását a lakókörnyezettől. Esetleg olyan kéménycsalád kerül beépítésre, ahol ennek a lehetősége alapból megoldott.

Ezzel egy időben ma már a legtöbb tűztérgyártó úgy alakítja ki a betéteket, hogy azon elhelyez egy csatlakozási lehetőséget, ami egy flexibilis cső segítségével egyszerűen összeköthető a helyiségben található nyílással. Ennek átmérője teljesítménytől függően 100-150 mm.

Ami az elmúlt évek további fejlesztéseit illeti, megjelentek a piacon az olyan szabályzó automatikák, amelyek a beépítésével elérhető egy kandalló vagy kályha beavatkozásmentes, biztonságos üzemeltetése. Számos előnye közt, elsősorban az optimális, tökéletesen szabályozott égést kell említeni, ami a jobb hatásfokhoz és a kevesebb tüzelőanyag felhasználáshoz vezet.

A további haszon abból az újításból adódik, hogy egyáltalán nem szükséges felügyelnünk a tűzifa leégését, végezhetjük egyéb dolgainkat. Nem kell odafigyelnünk a megfelelő időben történő elzárásra, így még véletlenül sem okozhatunk károsodást egy túl korai beavatkozással, vagy ellenkezőleg, nem hűtjük ki indokolatlanul a kályhánkat.

Az ilyen szabályzók egy kisebb bontással akár utólag is beépíthetőek egy meglévő kandallóba.

Az alapkivitellel kizárólag az égést (légellátás) vezéreljük, a továbbfejlesztett modellek vízteres kandallókat, vagy komplett fűtési rendszereket is tudnak szabályozni. Bizonyos típusok a modern igényeknek megfelelően képesek WIFI kapcsolat segítségével kommunikálni telefonunkkal vagy számítógépünkkel, így információkhoz juthatunk a lakásunkban érezhető meleg részleteiről.

Cégünk elsőként szeretné a magyar piacon népszerűsíteni ezeket a szabályzókat, melyről hamarosan további információkhoz lehet jutni oldalunkon.

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.