Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.Okoskályha
j.jpg

Az automata égésszabályozás nem új keletű dolog, egy falra szerelt vezérlőegységés egy beépített hőérzéklelősegítségével már régóta elérhető a kandallók vagy kályhák beavatkozásmentes, biztonságos üzemeltetése.

Újdonság azonban, hogy a működés paramétereiről már nemcsak a falon lévő kijelző ad információt, hanem a telefonunk képernyőjén is látható mindaz, ami a tűzzel történik.

 

Az új Timpex REG smart égésvezérlő egy applikáció segítségével az otthonunkban található okos eszközök bármelyikével könnyedén összekapcsolható, így a képernyő a változó háttérszíne egyértelműen jelzi számunkra a működés/tüzelés állapotát.

A „ZÖLD” háttérszín jelenti az optimális állapotot. Ha ehhez képest kisebb intenzitással/famennyiséggel fűtünk, a kijelző „NARANCS” színű lesz, de a tüzelés még mindig az optimálishoz közeli állapotban zajlik. A „PIROS” kijelző viszont azt mutatja, hogy a szükségesnél több tüzelőanyag van a készülékünkben. Ilyenkor az égésszabályzó csökkentett mennyiségű levegő adagolásával képes megakadályozni a túlfűtést, melynek köszönhetően megvédeni kandallónkat/kályhánkat a károsodástól.

Amikor szabályozott körülmények között tüzelünk - a védelmi és kényelmi funkciók mellett - környezetünkkel is törődünk, hiszen évente több száz kilogramm fát spórolunk meg az elnyújtott égési időnek köszönhetően.

 

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.