Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.



Példa egy jó házasságra
DSCN2731.JPG

Jókora késéssel, de közzéteszem az első Magyarországon épített ORTNER – HOXTER házasítás szűkre szabott képanyagát. Hogy érthetőbb legyek, egy olyan kéthéjú kályha kivitelezésről van szó, amihez egy Hoxter Haka 37/50 égésteret valamint az Ortner KMS 240 füstjárat rendszerét alkalmaztunk.

A teljesség kedvéért meg kell említenem a honi csempekészítő cég remek termékeit is, melynek gyártója a szadai Költö-Kerámia Kft.

Íme, a száraz technikai adatok: a kályha 7,5 kg tűzifával 8 órás fűtési intervallumban 2.9 kW teljesítményt ad le a környezetnek. Hatásfoka 86%, a tűztér és a járatrendszer együttes hőtároló tömege 320 kg, a kályhacsempéké 240 kg.

Az égéshez használt levegőt a szabadból biztosítjuk. A kályha égésének működtetése hagyományos módon történik, de az általunk épített berendezések bármelyike kérhető égésvezérlő automatikával is. A kivitelezés nagyjából három és fél napot vett igénybe, amihez csekély mennyiségű habarcsot és fugázót használtunk.

A kéthéjú építésnek és az Ortner KMS elemeknek köszönhetően a mi kályháink további, időközönkénti átrakást NEM IGÉNYELNEK!

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.