Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.Szépet és jót, gyorsan
IMG_20160129_081035178.jpg

Megesik, hogy az egyediség megnehezíti a megvalósítást. A képeken látható kályhánál is komoly feladat lett volna a hagyományos módszerrel történő építés a csempefal váltakozó mélysége miatt.

A légréses technológiával azonban sokkal egyszerűbb a dolgunk, mivel a belső tűztér és járatrendszer viszonylag könnyedén megépíthető. Ezután már csak a csempék ragasztása okoz némi fejtörést.

A gyorsaság különösen fontos szempont akkor, ha a kályhásnak messzire kell utaznia, és a ház lakói is hálásak, hogy nem él vissza sokáig a vendégszeretetükkel.

Technikai adatok: HOXTER HAKA 37/50 külsőlevegő csatlakozású égéstér + ORTNER KAM füstgyűrű rendszer

Kerámia: Harmath Mihály – AZURIT kályha

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.