Használati útmutató

A kályhákba vagy kandallókba mindig a fűtési utasításban megtalálható, meghatározott mennyiségű és típusú tüzelőanyagot szabad egyszerre behelyezni.


Kroj.hu

A kályhákba vagy kandallókba mindig
a fűtési utasításban megtalálható,
meghatározott mennyiségű és típusú
tüzelőanyagot szabad egyszerre behelyezni.


Okvetlen ügyelni kell a tűzifa nedvességtartalmára és méretére. A helyes tárolás legalább olyan fontos, mint az időben történő beszerzés.

A vizes fa égetése során teljesítményének nagy hányadát a saját kiszárítására pazarolja el, és komoly károkat tud okozni kályháinkban, kéményeinkben.

- Pár ezer forintért lehet már fanedvességmérő műszert vásárolni, ami alkalmas az ellenőrzésre.
- 20% nedvességtartalom feletti fát nem szabad kályhában elégetni!
- A tűztérbe lehetőleg egyforma, 10x10 centiméternél nem nagyobb keresztmetszetű hasábokat kell elhelyezni, kellő távolságra egymástól.
- A környezetbarát, tiszta begyújtás felülről apró puhafa és valamilyen begyújtós segítségével történik. Papír alkalmazása nem javasolt.
- Külső levegőcsatlakozású tűztereknél és kályháknál az ajtót pár perc elteltével, a puhafa intenzív égése után kell teljesen bezárni.
- Az égés folyamán a tűz felülről terjed lefelé, a fagázok könnyedén és tökéletesen tudnak elégni.
- Kályhák esetében ügyelni kell az időben történő elzárásra. Meg kell várni amíg a fahasábok egészen átizzanak és már csak kisebb lángnyelvek láthatóak a parázs felett.
- Égésvezérlő automatika alkalmazásával biztosítható a beavatkozásmentes, biztonságos használat.
- A helyiség hőszükségletét, a tüzelőberendezés tulajdonságát és az időjárási viszonyokat figyelembe véve kell a begyújtások gyakoriságát meghatározni.
- Használattól függően kell eltávolítani a csekély mennyiségű keletkező fahamut, ami felhasználható a kertekben, a háztartásokban, például a síkosság elkerülésére.