Blog

A bejegyzések történeti és szakmai érdekességeket tartalmaznak, valamint néhány saját munkánkba engednek betekintést.Klasszikus kályha modern belsővel
klas.JPG

Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában. Az egymásra illesztett 6 db gyűrű a hagyományos kályhák füstjáratainak felel meg.

A kettős héjazatú építés lényege, hogy a hőtároló mag és a kályhacsempék között zárt légrés van, így a felfűtött kályha teljes felülete egyforma hőmérsékletű.

Íme, néhány technikai adat, amely sokak számára meglepő lehet!

A rendszer 4,5 kg száraz tűzifa elégetésével 6 órán át biztosítja az egyenletes meleget. Hatásfoka 87,9%, névleges teljesítménye 15,6 kWh, ez a hat órás fűtési ciklus alatt 2,4 kW-ot jelent.

Alacsony energiaigényű házak helyiségeinek fűtésére kiválóan alkalmas.

A kerámiák a Sápy Manufaktúra Kft. műhelyében készültek.

 

Korábbi cikkek

 • Oktatjuk is

  Idén már második alkalommal jártunk az Ortner cég loosdorfi oktatóbázisán, ahol egy kétnapos gyakorlati képzésen lehet megismerni az Ortner-Hypocaustum, légréses kályhaépítési technológiát. Elmondhatjuk, hogy újabb 20 magyar kályhaépítő sajátította el a rendszer minden fortélyát.

  Várjuk további szakemberek jelentkezését!

 • Klasszikus kályha modern belsővel

  Egy nem mindennapi kivitelezés képeit teszem közzé, ahol látható, hogy miként építhető össze az Ortner hőtároló rendszere egy antik megjelenésű körkályhával. Remekül elfér az GOR 44-es tűztér a KAM spirál hőtároló elemekkel együtt egy 60 cm átmérőjű hengerkályhában.

 • Egy kis elmélet

  Az alábbi képsor különböző fűtési módozatok működésbeli különbségeit szemlélteti.

  Az első ábrán egy hagyományos légfűtéses kandalló felépítése látható. A tűztér által felhevített levegő a burkolat tetején található szellőzőkön keresztül áramlik a lakótérbe.